miércoles, 25 de noviembre de 2009

Coses que el jovent pot fer a la plaça Espanyola

Arqueologia veïnal
Quarta Prova
Acció:Prova d'immunitat
Lloc: plaça Espanyola Hora: 19:00h
2 Grups: A i B (Grup B es somet a la prova d'immunitat).

Explicació: Avui i per primera vegada, és l’equip B, el que s’ha d’enfrontar a la prova d’immunitat per continuar amb l’Arqueologia Veïnal. A la catifa vermella, la jutgessa de la prova espera l’arribada dels equips per explicar la prova d’immunitat d’avui 24 de novembre.
Prova d’immunitat: Per aconseguir la immunitat avui heu de preguntar a la gent de la plaça quines activitats poden fer els nois i noies joves a la plaça sense causar molèsties a la resta de les persones que també estan a la plaça. La prova no es donarà per superada sinó obteniu almenys 10 activitats!. El temps per fer l’activitat és de 5 minuts! I comencen en 3,2,1... JA!

Els nois i noies de l’equip B s’apropen a diferents persones adultes que estan assegudes a diferents parts de la plaça. Temps!

Han passat els 5 minuts. L’equip B es dirigeix a la catifa vermella i explica les coses que els veïns i veïnes creuen que el jovent pot fer a la plaça:

- No es pot fer res, tot és prohibit. Jo ja no sé que fer amb els meus fills.
- No sé, jo no sóc l’ajuntament, hauríeu de preguntar a alguna persona de l’ajuntament.
- No es pot jugar a futbol, perquè es perillós per la gent gran.
- Les coses que ja fan, jugar pilota, parlar, estar amb els amics...
- No es pot jugar a la plaça, és un lloc de trànsit. Només poden jugar els nens i nenes petits a la zona del joc infantil.
Les respostes són molt interessants, ja que per una banda, la majoria d’elles són missatges negatius de les coses que NO es poden fer a la plaça (com bé remarca Merquin) i havien de preguntar per coses que SI es poden fer. Per altra banda, també és curiós que les respostes són molt normatives, tot és prohibit, pregunteu a l’ajuntament... Sembla que el discurs del civisme, està calant i que la gent ja comença a incorporar-lo com a propi. Des d’Arqueologia Veïnal, pensem que és important reflexionar sobre aquesta concepció de civisme, vinculada a la regulació, a les normes, a la penalització administrativa i penal de les activitats que no es poden fer a l’espai públic... Nosaltres proposem una revisió d’aquesta visió del civisme, per començar a pensar més en termes de convivència, relació, contacte, proximitat, respecte... És per això que estem treballant aquesta activitat amb el jovent, que fem extensiva a la resta de la gent del barri, adults, gent gran, homes, dones, autòctons, nouvinguts...

Però continuem amb l’activitat. Tot i que la prova d’immunitat considerem que no està ben realitzada, no tenim 10 activitats que es puguin fer, i hem de dir que no tots els membres de l’equip han participat de la prova.

Després de pensar-ho bé... les jutgesses donen per superada la prova, però introdueixen una condició: Han de liderar la presentació de La Guia del Barri, el dissabte a les jornades de la Fundació Akwaba. I amb això...

Arqueologia veïnal
Acció:Troba la pista
Lloc: plaça Espanyola Hora: 19:20h
2 Grups: A i B

Avui tenim una activitat de pistes. Són 4 pistes distribuïdes per tota la plaça (com sempre excepte la zona de joc infantil).
Pas 1:
Pas 2:
Pas 3:
Pas 4:

Teeemmmmmppppps! L’equip A ha acabat totes les seves pistes i per tant es proclama Guanyador d’aquesta nova prova d’Arqueologia Veïnal!!!!!

Arribades fins a aquest punt, les jutgesses d’Arqueologia Veïnal voldríem fer uns comentaris:
1. No sabem si us heu adonat que l’equip que guanya cada vegada és l’equip que ha participat conjuntament i ha fet totes les proves en grup, treballant en equip.
2.Les reaccions dels veïns i veïnes han anant variant al llarg de les activitats. Hem de dir que, amb algunes excepcions, hem anat millorant. Al principi els veïns i veïnes estaven una mica recalcitrants a participar: No no no! Després les respostes eren: No tengo dinero, no te voy a dar nada. I ara ja, ens escolten i participen. Els veïns i veïnes s’han acostumat a la nostra presència. Ens coneixen i generalment no s’espanten quan els nois i noies s’acosten a presentar-s’hi o a fer preguntes. Un bon exemple de convivència per contacte, no?
3.Els nois i noies de Xarxa, també estan treien el seu profit de l’activitat. Estan trobant el gust de parlar amb altres persones més grans del barri, amb les que normalment no tenen relació. Així mateix, estan reflexionant sobre aspectes de convivència que afecten la seva vida quotidiana al barri i fent esforços per trobar propostes positives i constructives a la manca de recursos i d’espais públics habilitats per les seves necessitats.

Per tots aquests aspectes, creiem que l’Arqueologia Veïnal seguirà proposant activitats amb la voluntat d’obrir espais de trobada, relació i diàleg entre totes les persones que habiten i fan aquest, el nostre barri. Perquè encara que estem donant les primeres passes, encara queda molt per treballar.
Malgrat tot, des d’aquí, les nostres felicitacions a tothom, els nois i noies de Xarxa i els veïns i veïnes de la plaça Espanyola!

No hay comentarios: