lunes, 30 de noviembre de 2009
Els i les joves de Xarxa a la plaça Espanyola
miércoles, 25 de noviembre de 2009
Coses que el jovent pot fer a la plaça Espanyola
Explicació: Avui i per primera vegada, és l’equip B, el que s’ha d’enfrontar a la prova d’immunitat per continuar amb l’Arqueologia Veïnal. A la catifa vermella, la jutgessa de la prova espera l’arribada dels equips per explicar la prova d’immunitat d’avui 24 de novembre.
Els nois i noies de l’equip B s’apropen a diferents persones adultes que estan assegudes a diferents parts de la plaça. Temps!
Han passat els 5 minuts. L’equip B es dirigeix a la catifa vermella i explica les coses que els veïns i veïnes creuen que el jovent pot fer a la plaça:
- No es pot fer res, tot és prohibit. Jo ja no sé que fer amb els meus fills.
- No sé, jo no sóc l’ajuntament, hauríeu de preguntar a alguna persona de l’ajuntament.
- No es pot jugar a futbol, perquè es perillós per la gent gran.
- Les coses que ja fan, jugar pilota, parlar, estar amb els amics...
- No es pot jugar a la plaça, és un lloc de trànsit. Només poden jugar els nens i nenes petits a la zona del joc infantil.
Però continuem amb l’activitat. Tot i que la prova d’immunitat considerem que no està ben realitzada, no tenim 10 activitats que es puguin fer, i hem de dir que no tots els membres de l’equip han participat de la prova.
Després de pensar-ho bé... les jutgesses donen per superada la prova, però introdueixen una condició: Han de liderar la presentació de La Guia del Barri, el dissabte a les jornades de la Fundació Akwaba. I amb això...
Acció:Troba la pista
Lloc: plaça Espanyola Hora: 19:20h
2 Grups: A i B
Pas 2:
Pas 3:
Pas 4:
Teeemmmmmppppps! L’equip A ha acabat totes les seves pistes i per tant es proclama Guanyador d’aquesta nova prova d’Arqueologia Veïnal!!!!!
Arribades fins a aquest punt, les jutgesses d’Arqueologia Veïnal voldríem fer uns comentaris:
miércoles, 18 de noviembre de 2009
Historias de vecinos y vecinas

Atenció només ha d’haver una parella realitzant l’activitat. Així que cada parella passarà el relleu una vegada s’hagin presentat i entregat el flyer. El temps comença.... ja!
Una vegada entregat tots els flyers, les jutgesses de la prova han deliberat: Prova superada! Felicitats als nois i noies del grup A i a la gent de la plaça, que aquesta vegada ha estat molt més receptiva que la setmana passada a la nostra activitat!
L’equip A s’incorpora doncs, a la següent prova.
Tercera prova
2 Grups: A i B

Les educadores de la prova, volem afegir la nostra anècdota: Estem realitzant l’activitat i escoltem els crits d’un senyor. Està renyant uns nois que juguen pilota i que fan servir com a porteria la porta del quiosc de la plaça. Els nois deixen de jugar pilota i s’apropen al nostre grup. Nosaltres, la veritat és que no fem cas del que està passant i continuem l’activitat. Quan aquesta acaba s’aproxima un senyor i ens comenta la jugada. S’anomena J. Domínguez, ens explica que viu al barri des de fa molts anys i que no té res en contra dels nois que jugaven pilota, però que ja fa uns dies que amb una pilota van fer mal a una senyora gran i que és per aquest motiu, pel que renyen als nois quan juguen a futbol a la plaça. Diu que la Guàrdia Urbana ja no fa res i afegeix que també és cert que els nois i noies del barri no tenen cap espai públic habilitat per jugar-hi. Es lamenta del to emprat, però no disculpa l’actitud dels nois que no es cansen de jugar i saben que és perillós.
Referències bibliogràfiques: espai públic i convivència
miércoles, 11 de noviembre de 2009
Vecinos y vecinas de la Plaza Española
Segunda prueba:
Acción: Prueba de inmunidad
Lugar: Plaza Española
Hora:19:00
2 Grupos: A y B (Se somete a la prueba el grupo A, el B elige la acción a desarrollar)
Explicación: Continuamos con otra actividad de Arqueología Vecinal. El equipo ganador de la semana pasada ha demostrado tener altas dotes para circular por el barrio, así que... le hemos hecho entrega de su kit de arqueología vecinal.
Así que el equipo B, o sea, el ganador de la semana pasada ha escogido para ellos y ellas una prueba de inmunidad, o lo que es lo mismo, para conseguir el kit. El kit es muy importante, porque con su ayuda podrán ir superando todos los retos como arqueólogos y arqueólogas del barrio.
Prueba de inmunidad:
a) Tenéis que conseguir convencer a 5 personas de
1- Su nombre
2- Profesión
3- Dónde han nacido
4- Si no son autóctonas, hace cuánto tiempo que están en Cataluña
5- ¿Qué lugar del barrio es su favorito y por qué?
Kit: cinta aislante de dos colores, lupa, metro, celo, tizas de colores, lápices, bolígrafo, linterna... y otras herramientas que se irán encontrando según las necesidades de cada acción.
Arqueología vecinal
Tercera prueba:
Acción: Cubostory
Lugar: Xarxa
Hora:19:30
2 Grupos: A y B
Explicación: Tots dos grups havien de buscar d'entre 11 cubs com el que veieu, la paraula arqueología. Per descomptat, cap dels dos grups sabia quina paraula era. El grup que muntés la paraula abans seria el guanyador d'aquesta segona prova, posant a l'altre grup a mercè de la prova d'immunitat la setmana vinent.
El equipo ganador fue, por segunda semana consecutiva.... EL GRUPO B
Así que la semana que viene... el Equipo A tendrá que jugar la inmunidad para ver si puede seguir participando en Arqueología Vecinal!
No os lo perdáis!
miércoles, 4 de noviembre de 2009
Qué se puede hacer y qué no se puede hacer en el espacio público?
Primera fase:
Acción: Juego-memory para conseguir iconos de señales informativas y su explicación.
Lugar: Parque de la Torrassa.
Hora:19:00
2 Grupos: A y B (se mantienen los de la semana pasada)
Explicación: El espacio público, osea las calles, las plazas, los parques o las escaleras de nuestra casa, el patio del colegio... se caracterizan por ser de todos y de todas las personas que los utilizan. Y como somos tantas, se necesitan unas normas para que todo el mundo pueda disfrutarlos. Porque la ciudad y el espacio público es un derecho que tenemos todas las personas! Algunas de estas normas estan reguladas por el ayuntamiento de cada localidad. Reguladas quiere decir que hay unas leyes que dicen lo que se puede hacer y lo que no en esos espacios compartidos. Por ejemplo, no se puede hacer pipi en la calle o no se puede destrozar un banco de un parque.
Algunas de estas reglas nos parecen de sentido común y las compartimos, otras nos pueden parecer demasiado estrictas... Sin embargo, las leyes están ahí, hay que conocerlas (aunque sea para reflexionar sobre ellas y poder criticarlas...), pero sobre todo tenerlas en cuenta a la hora de estar, usar y pasear por el barrio.
Con esta gincana queremos que nuestros arqueólogos y arqueólogas sepan lo que se puede o no hacer en el espacio público y las consecuencias que estas acciones pueden tener.
En la primera fase cada equipo tiene que conseguir unas fichas: iconos de señales con su explicación.
Acción: Señalización del parque de las Vidrieras.
Lugar: Parque de las Vidrieras.
Hora: 19:30
2 Grupos:Ay B (se mantienen)
Equipo ganador: Grupo B
Hora de finalización: 20:00h